https://prf.hn/click/camref:1101l7Npt Wecken & Pekelen
top of page
Zoeken

Wecken & Pekelen


Wecken:

De wecktechniek is uitgevonden door de Franse suikerbakker en uitvinder Nicolas Appert, die zijn uitvinding aan de Franse regering aanbood nadat zijn eerste gesteriliseerde voedsel in potten na acht maanden nog goed was gebleken.

Zijn manier van conserveren bleek ideaal voor het leger om onder barre omstandigheden te overleven, want men kon niet alleen groenten en fruit op deze manier bijna onbeperkt bewaren, maar ook vlees.



Vlak voor zijn dood verkocht Appert de methode aan een Zwitserse familie, die op haar beurt in 1892 de methode doorverkocht aan Johann Carl Weck. Met een compagnon die goed in marketing was, George van Eyck, stichtte Weck op 1 januari 1900 de onderneming J. Weck. In 1902 verliet Weck de fabriek, maar Van Eyck bouwde het bedrijf uit en creëerde ook de weckflessen met de naam 'Weck' erop en de framboos die er het beeldmerk van zijn geworden, een van de eerste succesvolle beeldmerken



Pekelen:

Men kwam er al vroeg achter dat de houdbaarheid van voedsel verlengd kan worden door zout.

Het pekel proces steekt zo in elkaar: zout onttrekt vocht uit het voedsel waardoor micro-organismen minder kans maken om te groeien.


Droog pekelen:

Deze techniek wordt vanuit het verleden toegepast om producten langer houdbaar te maken. Hiervoor leg je het product in met zout en eventueel andere specerijen. Het zout onttrekt vocht uit het vlees/vis, waardoor het product langer goed blijft, smaakvoller wordt, maar ook de kleur behouden wordt. De eiwitten stollen doordat het zoutgehalte in het product stijgt, wat uiteindelijk de structuur van het vlees veranderd. Spek, ham en pastrami zijn bekende voorbeelden van gepekeld vlees.


Nat pekelen:

Deze techniek wordt in Amerika veel gebruikt, gewoon thuis in de keuken. Opvallend is dat dit in Nederland nog niet het geval is, terwijl het je gerechten een stuk smakelijker maakt en met de juiste techniek helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

Natte pekel wordt opgenomen in de eiwitstructuren van spieren waardoor deze oplossen en juist niet stollen, in tegenstelling tot droog pekelen. Hierdoor blijft het vlees uiteindelijk veel malser. Ook zorgt de combinatie van zout en eiwitten ervoor dat de spiercellen meer water vast kunnen houden. Het water uit de natte pekel zorgt er voor dat het vlees sappiger blijft tijdens de bereiding. Doordat dit water gemixt is met zout en eventueel extra specerijen, krijgt het vlees ook meer aromatische smaak.


Recept: Gepekeld en geroosterd buikspek (Recepten: vlees, wild en gevogelte)

Recept: Tomatensaus met rode peper, paprika en ui (Recepten: groenten)

Recept: Port / Balsamico gelei (Recepten: groenten)

139 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page