https://prf.hn/click/camref:1101l7Npt
top of page
"Tafeldekking"

Het dekken van de tafel

Bij een groot gezelschap werd de tafel een dag van te voren gedekt. In onze huishoudens is dat bijna onmogelijk, omdat een aparte eetkamer meestal niet meer voorkomt.

Maar stel dat je de ruimte hebt en je wil feestelijk voor de dag komen dan staat hieronder beschreven wat toen gebruikelijk was.

Het tafellaken laat men ong. 60 cm overhangen en de borden worden zo neergezet dat elk der gasten zich gemakkelijk bewegen kan.

Servetten worden op de borden gelegd met de open zijde naar de linkerhand en de zelfkanten van het servet liggen naar de rand van de tafel gekeerd.

Op elk servet legt men een klein broodje en de bovenste helft van de servet wordt daar overheen geslagen zodat het broodje bedekt is.

De messen worden aan de rechterzijde van het bord gelegd met de scherpe kant naar het bord toe, daarnaast de lepels. De vorken worden aan de linkerkant van het bord gelegd met de tanden naar beneden.

Bij ieder couvert worden er zoveel glazen neergezet als men soorten wijn gaat schenken. Deze hoeven niet op een rijtje te staan, gewoon bij elkaar.

Voor ieder bord een glaasje met peper en zout.

Dienstmeid.jpg

Wijnen

Als wijn was het volgende gebruikelijk:

na de soep de Madeira, bij vis witte wijn, bij vlees rode wijn, bij ijs Marasquin en bij het dessert Rijnwijn. Gedurende het diner wordt er rode wijn geschonken of champagne.

Milieu de Table 

Op het midden van de tafel komt een  “Milieu de table”  van zilver en kristal waarop je bloemen kan zetten of een bloemenmand. Ook werd het dessert al op tafel gezet en de warme gerechten worden vanaf een buffet uitgeserveerd.  Als het dessert op tafel stond heette dat Diner a la Russe.

Ook gebruikelijk was om een lijstje naast het bord te leggen met daarop de gerechten die geserveerd zouden worden. 

Op het buffet, of tafel, werden de borden, soepborden, dessertborden, waterglazen, vorken, lepels, messen, olie en azijnstel en broodmand neergezet evenals de soorten wijnen.

Volgorde

Een gebruikelijke volgorde van een menu wat geserveerd werd bij een grote partij:

Soep, wordt vanaf het buffet geserveerd

Daarna een glaasje Madeira

En naargelang het seizoen: 6 oesters in de schelp, kaviaar op geroosterd brood of een of andere vis die ook vanaf het buffet wordt geserveerd.

Hierna rundvlees met aardappeltjes, dan kalfsvlees of ham met groenten.

Vervolgens gebraad, ragouts samen met compotes en salades.

Hierop volgt de blanc-manger, wijngelei en ijs en als afsluiting het dessert wat bestaat uit meerdere soorten taart en fruit.

En of het dan nog niet genoeg is volgt er nog: zoete vla, kleine gebakjes, beschuit, suiker, boter en kaas met gember of vruchten in brandewijn.

En toen was er koffie!

Het Presenteren

Het presenteren gebeurt aan de linkerkant met de

linkerhand en het wegnemen gebeurt aan de rechterkant met de rechterhand.

bottom of page