Waar de adel een batterij aan personeel had was er bij de gegoede burgerij toch wel minstens één “Meid” te vinden voor het huishouden.
Behalve huishoudelijke taken was zij ook verantwoordelijk voor de keuken.
In die tijd werden recepten opgetekend in een boekje die de vrouw des huizes meestal hoorde bij vrienden en kennissen.
Populaire recepten kwamen bij de “Keukenmeid” terecht, zodat zij deze kon bereiden.
De kookboeken van de keukenmeiden zijn dan ook geen boeken die geschreven zijn door de meiden zelf, maar bestaan uit verzamelingen recepten van de dames van stand die deze voor hun meid, zichzelf of het nageslacht optekenden.
In 1746 verscheen in Amsterdam het eerste Keukenmeiden kookboek getiteld:
"De volmaakte Hollandsche Keuken-meid".
Naast de ruim 300 recepten vinden we in dit boek ook interessante informatie over de wijze waarop gerechten op tafel gepresenteerd moesten worden. Uiteraard volgens de service à la française, wat inhield dat gerechten in een aantal gangen, tegelijkertijd en volgens een symmetrisch systeem op tafel verschenen. Maar ook het voorsnijden van gerechten, het vouwen van servetten en zelfs aanwijzingen hoe je een toast uit moest brengen deelde de Hollandse keukenmeid met haar lezers.
Daarna volgde in 1754 “De schrandere Stichtse Keukenmeid”
en in 1769 verscheen een prachtig kookboek met maar liefst 500 recepten met de klinkende titel:
“De nieuwe welervarene Utrechtse Keuken-meid, confituurmaakster en huis-doctores” met herdrukken in 1771, 1772, en 1774 en ook een vervolg wat gemakshalve
“Vervolg op De nieuwe welervarene Utrechtse Keuken-meid” heet.
In de 17e en 18e eeuw werden Franse culinaire werken in Nederland uitgegeven,
zowel in het Frans als in het Nederlands.
Een beroemd werk uit 1651 is de voorloper van de klassieke Franse keuken getiteld:
“Le Cuisinier François” van François Pierre de la Varenne en werd in 1701 in het Nederlands vertaald en uitgegeven als "De geoefende en ervaren keukenmeester of de verstandige kok".
Twee recepten met Stoofpeertjes uit 1593 zijn terug te vinden onder het kopje "Groenten"
Kommentare