https://prf.hn/click/camref:1101l7Npt
top of page
"Melk, Room & Eijeren"

Eggs Benedict

8 sneetjes geroosterd wit brood

8 plakjes achterham

8 eieren

​

Hollandaise saus

3 eierdooiers

2 eetlepels azijn

4 eetlepels witte wijn

250 gram boter

zout, peper

 

Voor de gepocheerde eieren breng je water aan de kook samen met de azijn.

Hou het water tegen de kook aan en roer met een spatel door het water zodat er een draaikolk ontstaat.

Breek het ei en leg het voorzichtig in de draaikolk. Na ongeveer 3 minuten schep je  het ei uit de pan. Herhaal dit met de overige eieren.

​

Voor de saus:

Doe de wijn, azijn en de peper in een pan en breng dit aan de kook.

Laat even doorkoken en haal dan de pan van het vuur om een beetje af te laten koelen en doe het over in een kom.

Breng in een andere pan water aan de kook.

Boter smelten en klaar zetten voor gebruik.

Kluts de 3 eierdooiers door het witte wijn mengsel.

Zet de kom boven de pan met kokend water (de kom mag het water niet raken)

Klop het mengsel tot het dikker wordt en blijf roeren en voeg beetje voor beetje de gesmolten boter toe. Blijf kloppen tot een mooie dikke saus.

Breng op smaak met zout en peper.

Bak de ham in een koekenpan.

Beleg de geroosterde broodjes met een plakje ham, een gepocheerd ei en schep de saus erover.

Garneer eventueel met peterselie of bieslook.

Eggs-Benedict-3.jpg

Merengue

4 eiwitten

200 gram fijne suiker

 

Verwarm de oven voor op 100 graden

Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf en voeg langzaam de suiker toe.

Leg een vel bakpapier op de bakplaat en spuit met een spuitzak hoopjes eiwit op de bakplaat.

Zet deze  zeker 2 uur in de oven tot de merengues bros van buiten zijn.

Eton Mess

500 ml slagroom

Vers fruit naar wens: aardbeien, frambozen, bramen

1 eetlepel suiker.

Klop de slagroom met de suiker tot lobbig.

Breek de meringue in grove stukken op een bord, schep het fruit erover met de slagroom

Mayonaise

2 grote eierdooiers of 3 kleintjes op kamertemperatuur

lepel mosterd

peper, zout

zonnebloemolie

citroensap

Een ruime kan of kom en een mixer

Klop het eigeel goed los met de mosterd en een paar druppels citroen

Giet dan druppelsgewijs zonnebloemolie bij het mengsel en blijf kloppen tot de olie is opgenomen. Blijf kleine beetjes olie toevoegen totdat je al een dikkere saus krijgt.

Hierna kun je wat ruimer olie toevoegen tot de gewenste hoeveelheid en dikte.

Naar smaak peper, zout en citroensap toevoegen

Slemp

1 kopje thee

1 lepel gerst

paar saffraandraadjes

3 kruidnagels

1 kaneelstokje

beetje foelie

1 liter melk

suiker

Dit alles, behalve de melk en de suiker, laat je in een theepotje ruim een half uur trekken.

De melk aan de kook brengen en het aftreksel door een zeefje toevoegen aan de melk. Samen nog even doorkoken.

De Slemp op smaak brengen met suiker.

"Weetje"

Als de mayonaise te dik is kan je deze verdunnen met een scheutje lauw water.

"Weetje"

Slemp is een traditionele Nederlandse drank die in koude periodes van het jaar werd gedronken. Ook werd Slemp vroeger vaak op Nieuwsjaarsdag geschonken.

Drankjes voor de Zieken

​

Broodwater

Je roostert een paar sneden wit brood en giet daar kokend water op. Laat dit even trekken. Schep het vocht eraf en pureer het brood met aanhangend vocht door een zeef. Naar smaak kan je een beetje rode wijn of citroensap met suiker erbij.

​

Lait de Poule

Je klutst één ei met veel suiker en lengt het al roerende aan met kokend water tot je een bouillonkop vol hebt.

 

​

​

​

Violenazijn

Je neemt drie handenvol geplukte viooltjes zonder de steeltjes. Doe deze in een fles en giet er wijazijn bij. Sluit de fles goed af met een kurk en laat de fles in de zon enige tijd trekken. Giet het mengsel door filterpapier (bijvoorbeeld een koffiefilter) en bewaar het drankje in een goed afgesloten fles. Voor gebruik verdun je een theelepel violenazijn met wat water en suiker. Je kan deze azijn ook gebruiken als smaakmaker aan sausen en ragouts!

​

bottom of page