https://prf.hn/click/camref:1101l7Npt Balletjes en Bolletjes | Klassiekkoken.nl
top of page
"Balletjes & Bolletjes" voor in de soep

Vleeschballetjes

250 gram mager varkensvlees

125 gram kalfsvlees

 

Het vlees wordt heel fijn gehakt en vermengd met

65 gram gesmolten boter

65 gram geweekt en uitgeknepen wit brood

2 eierdooiers

2 eiwitten, opgeklopt

zout, citroenschil, snufje foelie, nootmuskaat en de opgeklopte eiwiten.

Hiervan maakt men balletjes en kookt deze in bouillon gaar.  Daarna rol je de balletjes door paneermeel en worden even opgebakken in boter.

"Weetje"

Voor het maken van balletjes wordt er geen vers brood gebruikt en het brood wordt in koud water geweekt. Als je het in warm water weekt, wordt het papperig. Brood-aardappel en meelballetjes zijn gaar als ze van binnen droog zijn. Vleesballetjes zijn goed als je geen rauw vlees meer ziet.

Vischballetjes

1 fijngehakt sjalotje

1 eetlepel boter

100 gram geweekt en uitgeknepen witbrood

2 eetlepels melk

4 eierdooiers

1 eiwit

250 gram wit vis ontdaan van graten en vellen

60 gram vers spek

zout

 

Het sjalotje fruiten in de boter, daarna roert men op het vuur het volgende er door:

Het witbrood, de melk en de eierdooiers plus het eiwit. Dit geheel af laten koelen. De vis wordt samen met met het verse spek en het zout heel fijn gehakt. Vroeger gebruikte men een mortier (vijzel) nu kan men ook een blender gebruiken.

De afgekoelde massa wordt door het vismengsel geroerd en wordt gekruid met een beetje foelie, witte peper en gehakte peterselie.

Van deze massa maak je balletjes en kook het op in bouillon.

Zwamkluiten

Wit van 3 eieren

3 eierdooiers

3 theelepels bloem

zout

 

Klop de eiwitten stijf en roer voorzichtig de dooiers erdoor samen met wat zout en de bloem.

De ‘kluit’ wordt in zijn geheel op de kokende soep gelegd. Laat het een paar minuten meekoken en keer het 1x om met de schuimspaan.

Bij het opdienen verdeel je de ‘kluit’ in stukjes.

ui
radijs

Eijerballetjes

2 deciliter bouillon

4 eieren

gehakte peterselie

snufje foelie

zout

 

Klop de bouillon, de eieren met de peterselie, foelie en zout goed door elkaar.

Doe het geheel in een beboterde pan en zet deze au bain-marie in een pan met kokend water. Laat het geheel stollen. Hiervan balletjes vormen en opdienen met de soep.

Beschuitballetjes

30 gram boter

2 eieren

snufje nootmuskaat

4 eetlepels fijngemaakte beschuit

 

smelt de boter, roer de eieren en de nootmuskaat door de boter. Blijf goed roeren en voeg dan al roerende de beschuit erbij. Van dit geheel vorm je balletjes en worden opgekookt in de  bouillon gedurende 5 minuten.

bottom of page