https://prf.hn/click/camref:1101l7Npt
top of page
Zoeken

Thee, Slemp en Stuiters...

Thee, Slemp en Stuiters...

Zwarte thee is beter voor de gezondheid dan groene, dit althans volgens het “Kookboek”. En de allerbeste zwarte thee is Pecco of Orange Pecco.

De naam werd vroeger gebruikt door Nederlandse theehandelaren.

Maar waarschijnlijk hadden zij het woord verkeerd opgepikt in China.

Hier spreekt men Pecco uit als Pek-Ho. Met het woord Pecco of Pekoe gaf men aan van welk soort en kwaliteit de theebladeren waren. In het geval van Pecco sprak men over zwarte theebladeren die jong, fijn en donzig waren. In 1600 werd de Pecco thee aangeboden aan de leden van het huis Oranje, vandaar de naam Orange Pecco.

Hoe meer witte puntjes je in de thee ziet hoe beter. De witte puntjes zijn de hartblaadjes die het meeste kracht bevatten. Om goede thee te zetten gebruik je het liefst regenwater. Het water laten koken en de theepot daarmee verwarmen. Het water hoeft niet meer verder gekookt te worden. Per persoon neem je een theelepel thee en doet die in de pot met een beetje gekookt water. Deze laat je ongeveer 5 minuten trekken en dan vul je de theepot verder aan met water. De thee kan je warm houden op een komfoor maar mag absoluut niet meer koken. Als de thee te sterk is schenk je eerst de thee in de kopjes en vul je deze bij met gekookt water.

Slemp is een traditionele Nederlandse drank die in koude periodes van het jaar werd gedronken. Ook werd Slemp vroeger vaak op Nieuwsjaarsdag geschonken.

Stuiters zijn een kleine lekkernij met kandijsuiker.

Het recept van Slemp is te lezen onder het kopje 'Melk, Room en Eijeren' en de Stuiters kan je vinden onder het kopje 'Pannenkoeken en Omeletten'


26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentáře


bottom of page