https://prf.hn/click/camref:1101l7Npt
top of page
Zoeken

"Déjeuner à la Fourchette"

In het “Kookboek” is er een hoofdstuk gewijd aan “Het Dekken van de Tafel”

Hier werd heel veel aandacht aan besteed en er waren veel verschillende vormen van “Tafeldekking”.

De tafeldekking zelf was al aan een aantal regels gebonden. De servetten bijvoorbeeld worden met de open zijde naar de linkerhand en de zelfkant naar de rand van de tafel gelegd. Op ieder servet werd een klein broodje gelegd en de bovenste helft van het servet werd over het broodje gevouwen zodat het bedekt was.

De messen worden aan de rechterkant van het bord neergelegd met de snijkant naar het bord, daarnaast de lepels.

De vorken worden aan de linkerkant gelegd met de tanden naar beneden.

Bij ieder Couvert worden er zoveel glazen neergezet als er soorten wijn worden geschonken. Dit hoeft niet op een rijtje maar gewoon bij elkaar.

In het midden van de tafel komt een Milieu de table. Dit kan een bloemenmand zijn of een schaal van zilver en/of kristal eventueel met fruit.

Op het buffet in de eetkamer staan de borden klaar om te wisselen, bestek, soepborden, dessertborden, de glazen voor “Madera” en “Marasquin” evenals waterglazen en karaffen met water. Ook een mand met broodjes en de flessen wijn die men gaat schenken.

De gebruikelijke volgorde van een menu is te lezen onder het kopje Tafeldekking


En dan de verschillen tussen "Dejeuner à la fourchette", "Souper", "Collation", "Diner à la Russe" en gewoon "Déjeuner"


Déjeuner: de tafel wordt opgedekt met dessertborden, messen en vorken. In het midden komt een taart te staan. Aan het eind van de tafel verschillende soorten brood en rondom de taart schikt men schaaltjes met boter, rookvlees, ossentong, gerookte zalm, gemarineerde haring, harde eieren aan schijfjes, verse haring, kaassoorten en vruchten. Ook worden er zoetigheden uitgestalt zoals soesjes, spritsen, “Baisers” en "Berliner bollen". Er wordt wijn geschonken maar ook koffie en chocola.


Diner à la Russe: de tafel wordt opgedekt als bij een diner met als toevoeging de desserts.

Déjeuner à la Fourchette: de tafel wordt opgedekt als bij een diner maar in het midden een “bowl” met in de winter warme dranken en in de zomer met kruidenwijn.

Collation: de tafel is opgedekt als bij een diner maar het gebraad, evenals aardappelen en groenten komen niet op tafel, maar worden uitgeserveerd vanaf het buffet.

Souper: Men kan alles geven behalve soep en minder talrijk.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page